Tuki & Ylläpito +358 44 784 6909

Ratastie 9, 03100 Nummela

 

Tuki & Ylläpito

asiakaspalvelu (at) pasmart.fi

NEUVOT & VINKIT

Moderni työ seuraa tekijäänsä

Mac vai Windows?

Kiinteä vai langaton

Yrittäjä, pidä huolta tietoturvasta

Moderni työ seuraa tekijäänsä

Työn ja vapaa-ajan rajat hämärtyvät, kun digitalisaatio, tekoäly ja automatiikka muuttavat työtä. Työtä tehdään Suomessakin yhä enemmän ajasta ja paikasta riippumatta. Etätyöllä on useita hyötyjä, mutta työvälineet on oltava kunnossa.

 

Suomen Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA ennusti vuonna 2014, että kolmasosa suomalaisista työpaikoista katoaa automaation tieltä. Oman itsensä johtaminen on tulevaisuudessa työntekijän keskeisin taito – olipa kyseessä sitten yrittäjä tai palkansaaja.

 

Muuttuva työ aiheuttaa myös ristiriitaisia tuntemuksia, kun osa pohtii osaako uutta teknologiaa hyödyntää tai onko omalle osaamiselle käyttöä tulevaisuudessa. Etätyötä tai ei – ihmisten välinen kohtaaminen ei ole loppumassa, mutta kohtaamiset vain muuttavat muotoaan.

 

Etätyössä tarvitaan oikeat välineet

Etätyö on yleistyvä työnteon muoto, joka on tullut yhä useammilla aloilla mahdolliseksi kehittyvän teknologian myötä. Etätyötä on myös liikkuva työ, mutta yhtä lailla kotoa tai kahvilasta käsin tehtävä työ. Enää teknologia ei rajaa etätyön mahdollisuuksia, vaan jopa neuvottelut ja asiakastapaamiset voidaan hoitaa täysin etänä.

 

Etätyö on lisää henkistä hyvinvointia, kun toimisto kulkee mukana ja kaikkeen tietoon on turvallinen pääsy mistä tahansa. Oikeilla työvälineillä etätyö voi olla jopa tehokkaampaa kuin perinteinen toimistotyö.

Näitä tarvitaan tehokkaassa etätyössä:

  • Kevyt ja pieni kannettava tietokone, jossa hyvä akun kesto - mahdollisuus integroida myös toimistolla työpisteeseen
  • Liikkuva laajakaista
  • Office 365-pilvipalvelu, josta löytyy kaikki toimistotyökalut sekä tallennustilaa
  • Skype for Business -sovellus, joka mahdollistaa pikaviestit ja videoneuvottelut

 

Etätyön hyötyjä

  • Työaika ja -paikka joustavat tekijänsä mukaan
  • Etätyössä keskittyminen on helpompaa
  • Tarve kiinteille toimitiloille vähenee
  • Asiakastyö tehostuu
  • Kansainvälinen liiketoiminta on tehokasta ja edullista

 

 

Mac vai Windows? – Vinkit aloittavan yrittäjän laitehankintoihin

Pohditko, mitä laitteita liiketoiminnan pyörittämiseen tarvitaan? Onko ensimmäinen kysymyksesi Mac vai Windows? Älä anna mielikuvien ohjata valintoja, vaan tee tarvekartoitus, niin tiedät mitä tarvitset. Hintojakin kannattaa pohtia vasta, kun tarpeet ovat tiedossa.

 

Irti mielikuvista

Windows- ja Mac-leirit ovat olleet napit vastakkain jo vuosikymmeniä, mutta enää tilanne ei ole niin suoraviivainen. Molemmista tuotemerkeistä löytyy malleja, joilla vaativa käyttö on tehokasta ja sujuvaa. Mielikuvat elävät kuitenkin vahvasti matkassa ja ohjaavat yleensä kallistumaan puoleen taikka toiseen. Valintaa ei kannata kuitenkaan tehdä vain mielikuvien perusteella.

 

Mac on katu-uskottava valinta etenkin luovan työn tekijöille, eikä perusteetta. Applen kannettavat ovat kiistatta markkinoiden tehokkaimpia: akut kestävät yli 10 tuntia myös tehokkaissa Pro-malleissa. Windows-käyttöjärjestelmä ei kuitenkaan jää kakkoseksi Mac-laitteille. Molemmat leirit käyttävät nykyään hyvin pitkälle samaa teknologiaa. Hyvä haastaja on Microsoftin Surface Book, HP:n Elitebook x2 ja vastaavat laitteet, joiden taittuva näyttö muuttuu tarvittaessa tabletiksi. Kummastakin leiristä löytyy tänä päivänä tehokkaita ja mutkattomia vaihtoehtoja. Yhdenkään valmistajan lippulaivatuote ei kuitenkaan ole tarpeellinen, mikäli käyttö rajoittuu perinteiseen toimistotyöhön.

 

Tarvekartoitus

Kun pohtii omaa laitekantaa, kannattaa aloittaa erittelemällä käyttötarpeita. Vertailu Macin ja Windowsin välillä on ikuista, muttei kuitenkaan mahdotonta. Bulkkiin ei kuitenkaan kannata sortua: jokaisella laitevalmistajalla on ns. sisäänheittotuotteet, joita myydään houkuttelevilla hinnoilla. Eroavaisuuksia löytyy lopulta hyvin vähän, mutta yksi on varmaa: ominaisuudet eivät riitä raskaampaan käyttöön. Jo usean ohjelman samanaikainen käyttö saattaa olla mahdotonta.

 

1. Käyttötarkoitus

Oletko suunnittelija vai kenties toimistotyöntekijä? Käytätkö raskaita ohjelmistoja tai onko sinulla useampi pilvipalvelu samaan aikaan käytössä? Muista, että videoiden editointi tai kuvien käsittely sekä suunnittelutyö vaativat eniten suorituskykyä.

 

2. Koko

Missä käytät laitteitasi? Onko sinulla kiinteä työskentelypiste vai teetkö etätöitä? Nämä tarpeet vaikuttavat laitevalintoihin sekä etenkin kannettavissa näytön kokoon: 11- ja 13-tuuman kannettavat kulkevat kätevästi repussa tai laukussa. Mikäli teet liikkuvaa työtä, kannettavan akun kestolla on tärkeä merkitys.

 

3. Yhteensopivuus muiden laitteiden kanssa

Etenkin liikkuvassa työssä korostuu eri laitteiden yhteensopivuus. Useimmilla työntekijöillä alasta riippumatta on tarve käyttää päivittäin kännykkää, tablettia ja kannettavaa. Laitteiden yhteensopivuudella säästää tehokasta työaikaa, kun tietojen synkronointi on vaivatonta.

 

 

Kiinteä vai langaton – tietoa ja suosituksia verkkoyhteyksistä

Verkkoyhteyden valinta ei ole aina helppoa, sillä markkinoilla on kirjo erilaisia ratkaisuja, joista käytetään hieman eri nimityksiä. Kun olet hankkimassa nettiyhteyttä, sinun on oikeastaan päätettävä kahden asian välillä: tarvitsetko kiinteän vai liikkuvan laajakaistan.

 

Kiinteä nettiyhteys kulkee kiinteää johtoverkkoa pitkin. Sen toiminta on nopeaa ja häiriötöntä, mutta nettiyhteyttä ei voi kuljettaa mukana. Liikkuva laajakaista on aina mukana kulkeva nettiyhteys. Siitä käytetään myös nimitystä mobiililaajakaista, nettitikku tai mokkula.

 

Kiinteä Laajakaista

Kiinteä laajakaista on luotettava ja laadukas verkkoyhteys, joka on yleinen ratkaisu toimistoissa ja kodeissa. Se toimii kiinteällä kuukausihinnalla, ja siihen voi valita tarpeisiin sopivan nopeuden tiedonsiirrolle. Wlan-modeemin avulla kiinteää laajakaistaa voi käyttää langattomasti ja salasanan avulla käytön voi avata myös vierailijoille. Wlan-yhteys eli tutummin wi-fi tekee mahdolliseksi sen, että yhteyttä voi käyttää eri laitteilla samaan aikaan. Useat palveluntarjoajat yhdistävät kiinteään laajakaistaan myös muita hyödyllisiä toimistopalveluita, kuten sähköpostin, tietoturvan, varmuuskopioinnin, puhepalvelun ja kotisivutilan. Nämä palvelut voit saada myös kauttamme.

 

Liikkuva Laajakaista

Liikkuva laajakaista eli mobiililaajakaista tuo internetin sinne, missä sitä ei kiinteästi ole saatavilla. Liikkuva laajakaista on hieman alttiimpi häiriöille kuin kiinteä verkkoyhteys, mutta kehittyy 4G-verkon ansiosta nopeasti. Se on toimiva vaihtoehto paljon liikkuvalle yrittäjälle, joka tekee töitä useassa eri paikassa ilman kiinteää toimipistettä. Etätyöskentely yleistyy useilla toimialoilla, jolloin toimiva verkkoyhteys on keskeinen osa työn tekemistä.

 

Valokuidulla nopeat yhteydet

Nykyaikainen toimisto tarvitsee nopeita yhteyksiä. Avoin valokuitu on ylivoimainen tulevaisuuden verkkoyhteys, kun tarkastellaan sen tehokkuutta, laatua, nopeutta ja tiedon käsittelykykyä. Avoin valokuituverkko kestää vuosia ja palveluntarjoajasta riippumaton ratkaisu. Valokuitu on lasista valmistettu erittäin ohut johdin, joka päihittää selvästi tiedonsiirtokyvyssään ja nopeudessaan kuparikaapelin ja langattomat yhteydet. Valokuituyhteys toimii aina, sillä kaapelit kaivetaan maahan, jolloin sääolot eivät pääse haittaamaan sen käyttöä. Valokuituverkko ei myöskään häiriinny etäisyyksistä eikä useista samanaikaisista käyttäjistä.

 

 

Yrittäjä, pidä huolta tietoturvasta

Tietojenkalastelu kehittyy ja erilaiset haittaohjelmat yleistyvät. Kyber-turvallisuus koskettaa myös pienyrittäjää, eikä vain suuryrityksiä. Kokosimme vinkit, joilla voit lisätä tietoturvaa yrityksessäsi.

 

1. Älylaitteiden lukitus

Älypuhelin jättää jälkiä kaikesta toiminnastamme ja pilvipalveluiden ansiosta älypuhelimen kautta saattaa olla pääsy yhä useampaan tietolähteeseen. Käytä paikannustietoja harkiten, tyhjennä puhelinta säännöllisesti, varmuuskopioi kuvia ja tiedostoja pilveen – mutta ennen kaikkea muista pitää puhelin aina lukittuna ja suojattuna suojauskoodilla.

 

2. Salasanojen hallinta

Salasanojen säännöllinen vaihtaminen on parasta arjen tietoturvaa. Ole luova ja keksi logiikka monimutkaisille kirjainten ja numeroiden sekä erikoismerkkien yhdistelmille. Vältä näitä: password, welcome, qwerty. Muista myös luoda eri salasanat eri palveluihin ja järjestelmiin.

 

3. Varmuuskopioi päivittäin

Tiedätkö, missä tiedostosi sijaitsevat? Järjestelmällinen tiedonhallinta ja varmuuskopiointi on jokaisen yrittäjän turva. Jos et tiedä, miten varmuuskopiointi kannattaa järjestää, pyydä asiantuntijan apua. Kiristyshaittaohjelmat ovat lisääntymässä kaiken kokoisissa yrityksissä. Älä koskaan klikkaa outoa linkkiä. Kiristysohjelma salaa tietokoneella olevat tiedostot niin, ettei niitä saa auki ilman kiristäjältä saatavaa salauksen purkua - jos silloinkaan!

 

4. Automatisoi ohjelmistopäivitykset

Eri ohjelmistot ovat haavoittuvia ja niitä kehitetään ja korjataan jatkuvasti. Sen vuoksi ohjelmistopäivitykset ovat erittäin tärkeitä tehdä mahdollisimman nopeasti. Paras tapa on automatisoida ohjelmistopäivitykset.

 

5. Sosiaalinen media

Sosiaalisessa mediassa suurimmat riskit liittyvät haittaohjelmien levitykseen sekä identiteettivarkauksiin. Molempia voi välttää siten, että pitää huolta salasanan käytöstä ja uusii sitä riittävän usein, ainakin kuukausittain. Vältä vieraiden henkilöiden kanssa verkostoitumista.

 

6. Opi tunnistamaan tietojenkalastelu

Tietojenkalastelu tehdään yhä taitavammin. Viestien kirjoittamiseen käytetään ammattitaitoisia kääntäjiä ja valeverkkosivut ovat taitavasti jäljiteltyjä. Suhtaudu terveellä skeptisyydellä sinulle lähetettyihin viesteihin vieraista osoitteista. Jos jokin tarjous kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, yleensä se onkin sitä.

 

7. Laadi tietoturvaohjeet

Pohdi omassa yrityksessäsi, mitä ohjelmia, verkkosivuja ja palveluja yrityksen sisällä saa käyttää ja mitä ei. Varmista, että henkilöstö tuntee säännöt ja osaa toimia niiden mukaan. Jos sallit työntekijöiden käyttävän omia laitteitaan työssä, vaadi että laitteet suojataan salasanalla ja mahdollisesti liitetään yrityksen hallintaan, O365 toimistoympäristö esimerkiksi mahdollistaa tämän. Älä salli asiakastietojen säilyttämistä omilla laitteilla. Varaudu myös kriisiin ja tee toimintasuunnitelma tietoturvaongelman varalle.

 

Pasmart Oy

p. +358 44 784 6909

Ratastie 9

03100 Nummela

asiakaspalvelu (at) pasmart.fi

Klikkaa ylös

© Copyright Pasmart Oy

Toimitusjohtaja

Pasi Pirttimäki

pasi (at) pasmart.fi

+358 40 539 2978

 

Järjestelmäasiantuntija

Kari Salmi

kari (at) pasmart.fi

+358 40 539 2976

 

Järjestelmäasiantuntija

Pentti Ahlgren

pentti (at) pasmart.fi

+358 44 784 6009